Bexter’s Blog

Slapovi Sopotnice

Posted on: September 10, 2008

Nalaze se u jugozapadnoj Srbiji, na reci Sopotnici, na zapadnim padinama planine Jadovnik. Smeštena je na teritoriji opštine Prijepolje i u ataru sela Sopotnica. Reku Sopotnicu, pritoku Lima, karakteriše velika visinska razlika izmedju ušca (koje se nalazi na 465 m nadmorske visine) i najvišeg izvora (1.150 m).

Prirodno dobro obuhvata izvorište površinskog toka reke Sopotnice sa više stalnih i povremenih karstnih vrela i izvora koji formiraju tokove. Ti tokovi se najpre spajaju, zatim granaju i formiraju seriju vodopada. Pored toka i vodopada veliku atrakciju predstavlaju stare i obnovljene vodenice.

Bigar je nastao od izvorskih sedimanata oko gornjeg toka Sopotnice. Bigar Sopotnice prostire se od najviših vrela ispod krecnjackog odseka Podstijenja na 1.120 m nadmorske visine do poslednjeg vodopada na 850 m nadmorske visine i predstavlja bigar sa najvecim visinskim rasprostranjenjem u Srbiji (sa 270 m). Akumulirane naslage bigra, oblikovane u 7 nivoa zaravnjenih lepezastih kaskada, razlicitih dimenzija i izraženosti, slapovito obušavanje vode i brojni vodopadi na ivicama bigrenih terasa osnovna su vrednost ovog prirodnog dobra. Po atraktivnosti se izdvaja “Veliki vodopad”.

Brioflora Sopotnice obuhvata 62 vrste, od cega 10 jetrenjaca i 52 vrste mahovine, što predstavlja visok diverzitet za izuzetno malo podrucje.

Etno-kulturni ambijent ovog podrucja sa brojnim specificnostima mešovite etnicke sredine, tradicionalnim gostoprimstvom u selu, uz obilje vrednih objekata narodnog graditeljstva predstavljaju važan element ukupne vrednosti doline Sopotnice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Kalendar

September 2008
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d bloggers like this: